Ha hálózatunkhoz utazás közben is szeretnénk kapcsolódni, hozzá szeretnénk férni a hálózati megosztott mappáinkhoz, a megoldás a VPN. Azonban ez nem olyan egyszerű.

1. VPN kiválasztása

Sokféle VPN közül választahtunk, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy Ubuntu esetén az OpenVPN a legjobb választás, ha azt akarjuk, hogy minden működjön.

2. VPN-szerver beállítása

Először is szükségünk lesz egy VPN-szerverre. A komolyabb routerekben már van VPN szolgáltatás, a legegyszerűbb, ha azt használjuk. Ha beállítottuk a VPN-szervert, akkor le kell mentenünk a VPN-beállításokat egy konfigurációs fájlba, amit a VPN-kliensek gyors beállítására használhatunk.

3. OpenVPN telepítése Ubuntura

A következő lépés az OpenVPN telepítése Ubuntu-ra. Elsőként az OpenVPN-hez tartozó hálózati menedzser csomagot kell telepíteni:

sudo apt-get -y install network-manager-openvpn
sudo service network-manager restart

Ezt követően a grafikus felületet is telepíteni kell:

sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome

4. OpenVPN-kliens beállítása

Ha feltelepítettük az OpenVPN-t, akkor már csak be kell lépnünk az Ubuntu hálózati beállításaiba, létre kell hozni egy új OpenVPN-kapcsolatot, majd pedig be kell töltenünk a routerünkről lementett OpenVPN-es konfigurációs fájlt.

Ha már bejelentkezés előtt csatolni szeretnénk a hálózati meghajtókat, fontos, hogy a beállításokban az "Elérhetővé tétel más felhasználóknak" lehetőség be legyen pipálva.

Fontos, hogy "A kapcsolat használata csak a hálózaton lévő erőforrásokhoz" opció is be legyen pipálva, mert így az internetforgalom nem a VPN-en keresztül megy majd, ami lényegesen gyorsabb internetezést biztosít.

5. Automatikus kapcsolódás beállítása

Ha szeretnénk, hogy hálózati kapcsolat esetén a VPN-hálózatra is automatikusan kapcsolódjon a gépünk, ezt az adott hálózat beállításaiban lehet beállítani, azonban az Ubuntu 18-as verziójában a hálózat beálíltásaiban nincs ilyen opció. De szerencsére a régi beállítás panel is elérhető, ehhez írjuk be a következő parancsot:

nm-connection-editor

Ha megjelenik az ablak a hálózati kapcsolatok listájával, dupla kattintással nyissuk meg a kívánt hálózat beállításait, és az "Általános" fülön az "Automatikus csatlakozás VPN-hez ezen kapcsolat használatával" listából válasszuk ki a VPN-kapcsolatunkat. Ezt követően minden alkalommal, valahányszor kapcsolódik a gépünk a hálózatra (pl. Wifi-re), a VPN-kapcsolat is mindig létrejön.

6. Hálózati meghajtók csatlakoztatása

A fájl szerverek olyan protokollokat használhatnak, amelyekhez az Ubuntuban alap esetben nincs telepítve csomag, ezért ha pl. NFS fájlrendszert használ szerverünk, akkor a következő csomagot kell telepíteni:

sudo apt install nfs-common

Ha CIFS fájlrendszert használ a szerverünk, akkor a következő csomag telepítendő:

sudo apt install cifs-utils

A hálózati meghajtók automatikus csatlakozatásához az "/etc/fstab" fájlba kell beírnunk külön sorba a hálózati meghajtót csatoló parancssort, ami így néz ki:

//192.168.0.100/Filmek /media/Filmek cifs _netdev,credentials=/home/kata/.credentials/.filmek,vers=2.0,uid=1000,gid=1000,file_mode=0644,dir_mode=0755 0 0

Ebben a példában a "192.168.0.100" szerveren található "Filmek" megosztott hálózati mappát csatoljuk a "/media/Filmek" helyre. A csatoláshoz szükséges felhasználói neve és jelszót pedig a "/home/kata/.credentials/.filmek" fájl tartalmazza:

username=Kata
password=jelszó

A felhasználói nevet természetesen ki kell cserélnünk a sajátunkra.

 

Kategória: Ubuntu

Támogasd munkánkat!

Blogunkat nonprofit módon, teljesen ingyen készítjük, már 7 éve. Ingyenes szoftvereket biztosítunk több száz cég számára, és természetvédelmi tevékenységet is végzünk. Ezekből semmilyen bevételünk nem származik. De mi is csak pénzből tudjuk magunkat fenntartani. Azért gyűjtünk, hogy tovább tudjuk folytatni hasznos értékteremtő munkánkat, ezért kérünk, ha van 1000 - 5000 Ft-od, amit fel tudsz ajánlani számunkra, támogass minket!

Cégünk: Völgyerdő Nonprofit Kft.

Számlaszámunk: 11749015-28535807 (OTP Bank)

 

Látogatók

146603
Ma26
Tegnap53
Ezen a héten218
Ebben a hónapban223
Összesen146603
Statistik created: 2020-06-05T08:23:38+00:00
Bejelentkezett felhasználók 0
Regisztrált felhasználók 1
Ma regisztráltak 0