Az InstallJammer alapvetően nem Java alkalmazásokhoz készült, ezért a következő beálíltásokat kell elvégezni, ha Java szoftverhez készítesz telepítőt:

 1. Az indító parancs megfelelő módosítása
 2. A JRE automatikus telepítése
 3. Speciális parancsikon

A továbbiakban részletesen leírom, mit kell tenni.

Windows platform

Az indító parancs megfelelő beállítása

 1. Ha a szoftver futtatandó állománya JAR kiterjesztésű, pl. Application.jar, ellenőrizd, hogy az InstallJammer projektben is megfelelően van beállítva a kiterjesztés: General Information -> Platform Information -> Windows -> Program Executable = <%InstallDir%>/Application.jar
 2. Állítsd be az indító parancsot: InstallUser Interface -> Install Panes and Actions -> Action Groups -> Finish Actions -> Launch Application -> Advanced Properties -> Program Command Line = javaw -jar <%ProgramExecutable%>

A JRE automatikus telepítése

A JRE telepítéséhez a következőkre lesz szükség:

 • JRE offline telepítő, amit a Java letöltési oldaláról szerezhetünk be
 • JRE telepítési státusz jelzése a felhasználónak
 • JRE elindítása a háttérben
 • Várakozás, amíg tart a JRE teleítése
 • JRE telepítő fájl törlése
 • Továbblépés

Szükséges lépések:

 1. Töltsd le a JRE megfelelő változatát a http://java.com oldalról. A legfrissebb Windows-os JRE telepítő letöltéséhez kattints a Free Java Download gombra, majd az All Java downloads linkre. A Windows Offline linkre kattintva tölthető le a megfelelő telepítő fájl: jre-7u5-windows-i586.exe.
 2. Hozz létre egy új Copying Files panelt a InstallUser Interface -> Install Panes and Actions -> Standard Install csoportban a meglévő Copying Files panel alatt (Jobb egérgomb -> Insert Pane -> Copying Files, majd egérrel húzdd a megfelelő helyre). Nevezd át a penelt pl. Install JRE-re.
 3. Állítsd át a Text Properties-ben a Progress Value értékét -1-re.
 4. Az új Copying Files panelt nevezd át Install JRE-re, és töröld ki az Install Everything parancsot. Helyette új parancsokat kell hozzáadni.
 5. A felhasználónak egy határozatlan státuszt fogunk mutatni, ezért az Install JRE csoporthoz adj hozzá egy Execute Script parancsot, és az Advanced Properties-ben állítsd be a következő Tcl Script-et:

  set ::javaProgress 0
    set progressbar [::InstallAPI::GetWidgetPath -widget ProgressValue]
    $progressbar configure -mode indeterminate -variable ::javaProgress
    proc ::javaProgress {} {
      incr ::javaProgress
      set ::javaAfterId [after 10 ::javaProgress]
    }
    ::javaProgress

   
 6. Az Install JRE csoporthoz adj hozzá egy Execute External Program parancsot, amely elindítja a JRE telepítőt. A Program Command Line mezőbe írd be a következő parancsot:

  jre-7u5-windows-i586.exe /s /v"/qn ADDLOCAL=ALL IEXPLORER=1 MOZILLA=1 REBOOT=Suppress JAVAUPDATE=0 CUSTOM=1 WEBSTARTICON=0"

  A Show Progressive Output-ot állítsd Yes-re, a Working Directory-t pedig <%InstallDir%>-re!
   
 7. Delet File parancs hozzáadása a következő Advanced Properties -> Files paraméterrel:

  <%InstallDir%>/jre-7u5-windows-i586.exe
   
 8. Execute Script parancs hozzáadása a státusz jelző leállításához, az Advanced Properties-ben a következő Tcl Script-el:

  after cancel $::javaAfterId
  set progressbar [::InstallAPI::GetWidgetPath -widget ProgressValue]
  $progressbar configure -mode determinate -variable ::info(InstallPercentComplete)

Speciális parancsikon

A Windows konfigurációtól függően nem biztos, hogy el tudja indítani a JAR kiterjesztésű Java állományokat, ráadásul bizonyos alkalmazások (Pl. Nokia Suite) saját JVM-et telepítenek, amely megzavarhatja a hagyományos Java programok futását. Tapasztalataim szerint ezekre megoldást nyújthat, ha az Install User Interface -> Install Panels and Actions -> Action Groups -> Finish Actions csoportban beállítjuk a következő értékeket:

Command Line Argument = -jar "<%ProgramExecutable%>"

Target File Name = javaw.exe

Windows 7 esetén előfordulhat, hogy a telepített program nem tud írni a telepítési könyvtárba, erről a Telepítési problémák Windows 7-en című bejegyzésemben írtam.

Kategória: InstallJammer

Látogatók

243212
Ma28
Tegnap71
Ezen a héten313
Ebben a hónapban1121
Összesen243212
Statistik created: 2024-07-19T16:02:44+02:00
Bejelentkezett felhasználók 0
Regisztrált felhasználók 1
Ma regisztráltak 0