Ön is szeretne ilyen oldalt? Ebben a cikkben lépésről lépésre leírom, hogyan készült, és közzéteszem a szükséges komponenseket is. Ha minimális időráfordítással szeretne korszerű weboldalt, a kulcsszó egyértelműen a Joomla.

1. Tárhely és domain név

Maga a weboldal teljesen ingyenes elemekből összerakható, az egyetlen dolog, amiért fizetni kell, az a tárhely. Ingyenes tárhelyekkel nem érdemes próbálkozni, mert általában nem támogatnak minden funkciót, amire szükség lesz, nem rendelkeznek megfelelő ügyfélszolgálattal, lassúak, reklámsáv jelenhet meg a weboldalunk felett vagy alatt és bármikor bejelenthetik, hogy holnaptól fizetősek lesznek.

A honlaphoz tehát szükség lesz egy internetes tárhelyre, ahol az oldal komponenseit és adatbázisát el lehet helyezni, és egy domain névre, ami nem más, mint az oldal neve (pl. munkalapszoftver.hu). A legolcsóbb tárhely is megfelel, ha nem számít extra nagy forgalomra.

Ha kitaláltunk egy frappáns domain nevet, először ellenőrizze, hogy foglalt-e! Ezt ide kattintva teheti meg. Ha szerencsés, és szabad a név, rendele meg valamelyik tárhellyel együtt valamelyik szolgáltató által kínált tárhely csomagot és töltsük ki hozzá a megfelelő domain igénylő lapot (magánszemélynek és vállalkozónak eltérő űrlapot kell kitölteni, amelyeket innen is letölthet). A magyar domain neveket minimálisan két évre lehet lefoglalni.

2. Tartalomkezelő rendszer

Ha az 1. ponton túl van, kifújhatja magát, mert a dolog többi része már ingyenes. Jöhet a lényeg: a tartalomkezelő rendszer. Ez egy olyan webes (PHP) program, amely lehetővé teszi, hogy egyszerű szövegszerkesztővel programozás nélkül létrehozhassunk weboldalakat, kategóriákba rendezhessük és menürendszerrel lássuk el őket, és végül, de nem utolsó sorban egy tetszetős felületen megjelenítsük.

Tapasztalataim szerint a legkönnyebben kezelhető és leghatékonyabb rendszer a Joomla, de elterjedt még a Drupal. Mindkettőt használtam, szerintem a Joomla lényegesen egyszerűbben kezelhető, rugalmasabb és sokkal több sablont és modult lehet hozzá találni. (Ez utóbbi kijelentésemmel valószínüleg néhány Drupal rajongó nem fog egyetérteni.)

3. Joomla tartalomkezelő telepítése

3.1. A Joomla általam használt 2.5-ös változatának letöltése

Joomla_2.5.1-Stable-Full_Package.zip

3.2. A megvásárolt domain név aktiválása

Ezzel létrejön egy mappa, amelyhet FTP kapcsolattal hozzá lehet férni és fel lehet tölteni a Joomla telepítő fájlait.

3.3. MySQL adatbázis és felhasználó létrehozása

A Joomla telepítése során szükség lesz az adatbázis nevére, a felhazsnálói névre és jelszóra.

3.4. A letöltött telepítőfájl kicsomagolása

3.5. Kicsomagolt fájlok feltöltése

3.6. A Joomla telepítését bemutató videó

3.6. Magyar nyelvi modul telepítése

Töltse le a következő modulok közül a megfelelőt, attól függően, hogy a tegező vagy a magázó hangnem illik a készülő honlaphoz:

A letöltött fájlt az adminisztrációs felület Extension menüjében az Extension Manager menüpontban töltheti fel.

A sikeres feltöltést követően a Site menü Control Panel menüpontját választva, majd a Language Manager kategóriára kattintva állítható be a magyar nyelv:

4. Joomla sablon telepítése

4.1. Az általam használt Quasar sablon letöltése

rt_quasar-bundle.zip

4.2. Sablon telepítése

A nyelvi modulhoz hasonlóan az adminisztrációs felületen a Bővítmények menü Bővítménykezelő menüpontjában töltheti fel a sablont:

Kategória: Joomla

Látogatók

235832
Ma29
Tegnap69
Ezen a héten206
Ebben a hónapban1787
Összesen235832
Statistik created: 2024-03-28T18:24:49+01:00
Bejelentkezett felhasználók 0
Regisztrált felhasználók 1
Ma regisztráltak 0