Ha hálózatunkhoz utazás közben is szeretnénk kapcsolódni, hozzá szeretnénk férni a hálózati megosztott mappáinkhoz, a megoldás a VPN. Azonban ez nem olyan egyszerű.

1. VPN kiválasztása

Sokféle VPN közül választahtunk, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy Ubuntu esetén az OpenVPN a legjobb választás, ha azt akarjuk, hogy minden működjön.

2. VPN-szerver beállítása

Először is szükségünk lesz egy VPN-szerverre. A komolyabb routerekben már van VPN szolgáltatás, a legegyszerűbb, ha azt használjuk. Ha beállítottuk a VPN-szervert, akkor le kell mentenünk a VPN-beállításokat egy konfigurációs fájlba, amit a VPN-kliensek gyors beállítására használhatunk.

3. OpenVPN telepítése Ubuntura

A következő lépés az OpenVPN telepítése Ubuntu-ra. Elsőként az OpenVPN-hez tartozó hálózati menedzser csomagot kell telepíteni:

sudo apt-get -y install network-manager-openvpn
sudo service network-manager restart

Ezt követően a grafikus felületet is telepíteni kell:

sudo apt-get install network-manager-openvpn-gnome

4. OpenVPN-kliens beállítása

Ha feltelepítettük az OpenVPN-t, akkor már csak be kell lépnünk az Ubuntu hálózati beállításaiba, létre kell hozni egy új OpenVPN-kapcsolatot, majd pedig be kell töltenünk a routerünkről lementett OpenVPN-es konfigurációs fájlt.

Ha már bejelentkezés előtt csatolni szeretnénk a hálózati meghajtókat, fontos, hogy a beállításokban az "Elérhetővé tétel más felhasználóknak" lehetőség be legyen pipálva.

Fontos, hogy "A kapcsolat használata csak a hálózaton lévő erőforrásokhoz" opció is be legyen pipálva, mert így az internetforgalom nem a VPN-en keresztül megy majd, ami lényegesen gyorsabb internetezést biztosít.

5. Automatikus kapcsolódás beállítása

Ha szeretnénk, hogy hálózati kapcsolat esetén a VPN-hálózatra is automatikusan kapcsolódjon a gépünk, ezt az adott hálózat beállításaiban lehet beállítani, azonban az Ubuntu 18-as verziójában a hálózat beálíltásaiban nincs ilyen opció. De szerencsére a régi beállítás panel is elérhető, ehhez írjuk be a következő parancsot:

nm-connection-editor

Ha megjelenik az ablak a hálózati kapcsolatok listájával, dupla kattintással nyissuk meg a kívánt hálózat beállításait, és az "Általános" fülön az "Automatikus csatlakozás VPN-hez ezen kapcsolat használatával" listából válasszuk ki a VPN-kapcsolatunkat. Ezt követően minden alkalommal, valahányszor kapcsolódik a gépünk a hálózatra (pl. Wifi-re), a VPN-kapcsolat is mindig létrejön.

6. Hálózati meghajtók csatlakoztatása

A fájl szerverek olyan protokollokat használhatnak, amelyekhez az Ubuntuban alap esetben nincs telepítve csomag, ezért ha pl. NFS fájlrendszert használ szerverünk, akkor a következő csomagot kell telepíteni:

sudo apt install nfs-common

Ha CIFS fájlrendszert használ a szerverünk, akkor a következő csomag telepítendő:

sudo apt install cifs-utils

A hálózati meghajtók automatikus csatlakozatásához az "/etc/fstab" fájlba kell beírnunk külön sorba a hálózati meghajtót csatoló parancssort, ami így néz ki:

//192.168.0.100/Filmek /media/Filmek cifs _netdev,credentials=/home/kata/.credentials/.filmek,vers=2.0,uid=1000,gid=1000,file_mode=0644,dir_mode=0755 0 0

Ebben a példában a "192.168.0.100" szerveren található "Filmek" megosztott hálózati mappát csatoljuk a "/media/Filmek" helyre. A csatoláshoz szükséges felhasználói neve és jelszót pedig a "/home/kata/.credentials/.filmek" fájl tartalmazza:

username=Kata
password=jelszó

A felhasználói nevet természetesen ki kell cserélnünk a sajátunkra.

 

Kategória: Ubuntu

Termékek

Munkanyilvántartás

Számlázás

Készletkezelés
Ügyfélnyilvántartás
Gumiabroncs-tárolás

Látogatók

243212
Ma28
Tegnap71
Ezen a héten313
Ebben a hónapban1121
Összesen243212
Statistik created: 2024-07-19T16:02:44+02:00
Bejelentkezett felhasználók 0
Regisztrált felhasználók 1
Ma regisztráltak 0